POZNEJ FAKULTU: MUNI MED Brno

Kořeny lékařské fakulty v Brně - Masarykovy univerzity, sahají až do roku 1919. MUNI MED se zaměřuje na komplexní přípravu budoucích lékařů, kteří jsou vybaveni nejen širokými znalostmi a dovednostmi v oblasti medicíny, ale také schopností kritického myšlení a inovativního přístupu k léčbě pacientů.

Jedním z klíčových prvků výuky je silný důraz na interdisciplinární přístup. Studenti mají možnost zapojit se do různých klinických a výzkumných projektů, které je připravují na péči o pacienty v moderním zdravotnickém prostředí. Fakulta spolupracuje s řadou nemocnic a výzkumných institucí nejen v České republice, ale i v zahraničí, což poskytuje studentům široké spektrum možností pro praktickou a vědeckou činnost. S důrazem na interdisciplinární přístup se pojí široká nabídka mezinárodních výměnných programů. Spolupráce českých studentů se zahraničními umožňuje oběma skupinám prohloubit své znalosti a současně s tím porozumět různým kulturám a zdravotnickým systémům. 

04900059.034.cust
https://www.med.muni.cz/fotogalerie/2316-dny-otevrenych-dveri

Celkově je lékařská fakulta MUNI MED v Brně pevně zakotvena jako lídr v oblasti lékařského vzdělávání a výzkumu v České republice i v mezinárodním měřítku. Její závazek k excelenci ve vzdělávání a inovacím ji činí atraktivním místem pro studenty a vědecké pracovníky z celého světa, kteří se chtějí podílet na budování budoucnosti medicíny. Pilířem Masarykovy univerzity jest respekt k člověku, v jeho individuální rozmanitosti a závazku poskytovat zdravotnickou péči lidem bez ohledu na jejich vzdělání, závažnost zdravotního stavu či náboženské vyznání. Cílem je vzdělávat nové generace lékařů, kteří budou kontinuálně zlepšovat kvalitu života ve společnosti. 

MUNI MED je fakultou profesní. V nabídce jsou lékařské i nelékařské studijní programy, v prezenční i kombinované formě. Z bakalářských programů si uchazeč může vybrat mezi dentální hygienou, fyzioterapií, nutriční terapií, porodní či radiologickou asistencí nebo také optikou s optometrí, všeobecným ošetřovatelstvím a záchranářstvím. Co se týká oborů magisterských, najdeme zde klasickou kombinaci zubního a všeobecného lékařství, dále jednotlivé navazující programy pro obory bakalářské. Nabídka v Brně je nevídaně bohatá, a to díky spolupráci univerzity s jednotlivými odbornými pracovištěmi, která jsou studentům skvělým zázemím. 

Univerzitní kampus Bohunice je jednoznačně největším kampusem v České republice, s rozlohou 24 hektarů jde o největší stavbu tohoto druhu ve střední Evropě. Sídlí v něm 3 z fakult univerzity, ale také výzkumné instituce! O jakých institucích se bavíme? Najdeš tu špičkové laboratoře, moderní poslouchárny, místa pro relax a odpočinek, ale co je nejvíc? Setkáš se tu se specialisty z jednotlivých oborů, kteří Ti ve výuce předají své letité zkušenosti, často se značnou dávkou empatie i humoru. Za zmínku rozhodně stojí též simulační centrum, které je, ano, hádáš správně, opět největší a nejmodernější v Evropě. Jsou tu operační sály, jednotky intenzivní péče, urgentní příjem, simulátory, a teď se podrž, na střeše je dokonce heliport. V kampusu samozřejmě nechybí univerzitní knihovna, kde je čtvrt milionu knih. 

Co vše v Brně najdeš a jaké je studium Ti dále povypráví studentka Jana, která je krůček od toho složit svou poslední státní zkoušku.

04900059.005.cust
https://www.med.muni.cz/fotogalerie/2316-dny-otevrenych-dveri

Co Vás vedlo ke studiu medicíny? 
Keď sa na to pozerám spätne, tak to bola určite chuť vedieť viac. 

Som vyštudovaná laborantka, a na strednej som bola v pravidelnom kontakte s lekármi, ktorí nás vyučovali. Videla som, že vedieť veci na laborantskej úrovni mi nestačí. A zároveň s automatizáciou procesov v laboratóriách som mala pocit, že by som sa v práci mohla nudiť. Takže aj chuť mať zaujímavú a dynamickú prácu, mi nahrávala do rozhodnutia študovať medicínu.

Proč jste si vybrala tuto konkrétní fakultu (MUNI MED)?
Úprimne? Kvôli mestu, Brno je skvelé miesto pre štúdium aj život. Očarilo ma hneď od začiatku - taká láska na prvý deň :). No a samozrejme, náš Kampus zohral tiež veľkú rolu. Už vtedy, a dnes o čosi viac, je to pekné, čisté a moderné miesto. Pred prijímačkami som mala možnosť pár mesiacov chodiť pomáhať na výskumnom projekte ako laborantka do laboratórií v Kampuse. To bola zaujímavá skúsenosť, bola som za to veľmi vďačná! Mohla som nazrieť na miesta, kde vás na DOD v tom čase nepúšťali. A zároveň, všetci tam boli veľmi milí, otvorení, neváhali mi s čímkoľvek pomôcť. Takže krásne mesto a moderná univerzita so skvelým menom vo svete ma neoblomne presvedčili. 

04900059.242.cust
https://www.med.muni.cz/fotogalerie/2316-dny-otevrenych-dveri

Co se Vám na fakultě nejvíce líbí? 
Jednoznačne novofungujúce simulačné centrum a možnosť sa vďaka nemu zapájať do výuky. A to myslím tak, že u nás funguje program Student as a Teacher, napríklad na Prvú pomoc, či praktiká z Propedeutiky. V skratke, niekoľkí medici si prejdú školením na to, aby dokázali učiť a odučiť lekcie. Tie sú potom vždy pod vedením akademického lektora (lekára), ktorý na to dohliada, prípadne odpovedá na záludnejšie dotazy z praxe. Takýto koncept samozrejme nemôže fungovať na každom predmete, ale tam, kde to je možné, to vnímam ako skvelú šancu pre medikov. Pretože, aby to tí medickí lektori vedeli odučiť, musia to proste fakt dobre vedieť, mať problematiku naštudovanú. A zároveň prítomnosť a výuka v SIMU je celkovo veľmi postavená na aktívnej účasti aj medikov - študentov. Takže vo výsledku sa navyšuje pripravenosť na výuku, aktivita vo výuke, stimuluje to aj zvedavosť, sme ochotní viac sa pýtať. Mne sa tento prístup veľmi páči. Je to naozaj osviežujúce, nemusieť podopierať steny a čakať, kedy na vás bude mať niekto čas, ako na povinných praxiach. Za možnosť vyučovať v SIMU som veľmi vďačná a veľmi jemne závidím spolužiakom z nižších ročníkov, ktorí si tento štýl výuky vychutnávajú naplno s novým kurikulom :). 

Co byste ráda věděla před prvákem? Nějaké rady a postřehy, na co se připravit a čemu se vyvarovat? 
Myslím si, že pred nástupom si nikto z nás nedokázal predstaviť to množstvo učiva a informácií, ktoré sa naňho bude valiť z každej strany. Tiež som si to nedokázala predstaviť. Preto čo by som doporučila, je užiť si leto pred začiatkom prváku. Ideálne zabudnúť, že tam nastupujete :). A čo by som určite ešte odporúčala, je naučiť sa time management čo najskôr. Je toho skutočne veľa, ale so správnym time managementom je všetko omnoho príjemnejšie. Kto sa to naučí už v prváku, v šiestaku pred štátnicami akoby našiel!

Jaký je největší strašák prváku a čeho jste se naopak obávala nejméně? 
Za môjho prváku to bola jednoznačne anatómia, o tom žiadne pochyby. Z toho hádam každému ostalo jemné PTSD na pár mesiacov. Špecificky u nás na fakulte je celkom náročná aj skúška z biofyziky. Je to pre nás medikov prvá skúška na univerzite, a k tomu je ešte dvojstupňová - najprv test plný chytákov a odrátavania bodov, a potom ústna časť. No nič príjemné, ale zvládnuteľné. 

Najmenej strašidelné mi prišli jazyky - latina a medical english. To bolo oproti ostatným predmetom easy-peasy. 

Jak jste se připravovala na zkoušky? Co Vám nejvíce pomohlo v přípravě? 
Tu je asi na mieste zmieniť, že som robila prijímačky na dva pokusy. Prvý pokus bol neúspešný, moja príprava bola určite nedostatočná, čo som si aj uvedomovala. Po neúspechu som sa rozhodla nastúpiť na celoročný prípravný kurz od firmy NaLékařskou.cz. Prebiehalo to niekoľkokrát týždenne, vždy 3-4 hodiny na deň. Vyučovala sa tam biológia, chémia a fyzika, veľmi špecificky zamerané na prijímacie testy. Ale samozrejme, žiaden kurz nie je 100% istotou úspechu u prijímačiek. Veľmi veľkú časť zohráva domáca, samostatná príprava. A to pomohlo aj mne. Sedieť na zadku a dôsledne sa učiť. :) Nemala som na to žiaden špeciálny study hack a podobne. Čo mi ale pomáha pri učení ešte aj v tomto čase, je prerozprávanie si informácií a výpisky. Informácie, ktoré sa ťažko pamätajú, nekonečné klasifikácie..., to si vždy vypisujem úplným “škrabopisom”, len aby som zapojila aj svalovú pamäť. Hodí sa to napríklad na potítku pred ústnou skúškou.

7m0a9278
https://www.med.muni.cz/simu/o-simu

Jak hodnotíte zázemí fakulty? Co se Vám  líbí nejvíce? 
Ako zázemie nám slúži Kampus, ktorý je skvelý! Od prvého momentu mal na mňa “wow efekt”. Máme tam super veľkú, rozsiahlu knižnicu, mimo iné aj s gaučami a vakmi na leňošenie :). To by som aj povedala, že je to miesto, ktoré sa mi páči najviac. Tým, akú dôležitú úlohu v živote večne nestíhajúceho medika zohráva, je o to viac nutné, aby bola knižnica naozaj špičková. A ďalej, samozrejme, nedá sa opomenúť už spomínané SIMU. Proste ihrisko pre medikov, kde môžu chybovať? To jednoducho chceš pri štúdiu!

Co byste vzkázala  budoucím studentům fakulty? 
Prichádzajte nadšení a zvedaví. Pýtajte sa veľa otázok. Iba ten, kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie. Majte viac rešpektu, než strachu. Rešpekt k spolužiakom, vyučujúcim, ale hlavne k sebe samým. Je totiž až nebezpečne jednoduché spadnúť do kolotoča nezdravých návykov, pretože je to “už len jedna otázka”, “už len jedna strana” a podobne. Kto si rýchlo nastaví zdravý postoj k štúdiu, ten má polovicu úspechu za sebou. Pretože je to stále len škola. Svet sa nezrúti po jednom neúspešnom teste alebo skúške - vyskúšané za vás :).

No a samozrejme, užijte si to! Koľko strasti toto štúdium so sebou nesie, ekvivalentne veľa radosti viete z neho dostať. 

Je ještě něco, co byste chtěla dodat? 
Spite veľa! Power naps are your friends ;).


Děkujeme Janě za rozhovor a přejeme hodně štěstí v blížící se lékařské praxi! Co říkáš na simulační centrum a naprosto obří kampus? Je fakulta MUNI MED tou pravou pro Tebe? 

uE49BtPU4iDJAoHFEHn8m7jana.soltysova

 

článek připravily: Jana a Daniela